Op FB kwam ik het verhaal tegen van Annemarie Ligthart – Mouton over
watervergiftiging bij honden. Ik had hier nog nooit over gehoord en ik denk vele
met ons. Daarom dit artikel over watervergiftiging om iedereen te laten weten wat
dit precies inhoudt. Ook het verhaal van Annemarie zullen we met jullie delen zodat
jullie zelf kunnen lezen wat het met een hond doet.
Dit is het verhaal van Annemarie Ligthart – Mouton over haar hond Bliss en watervergiftiging
Graag wil ik iets met jullie delen en jullie waarschuwen. Alweer bijna 5 jaar geleden waren wij onze lieve Bliss bijna verloren aan een watervergiftiging. Ze is door het oog van de naald gekropen. Zelfs in mijn werk (inmiddels 10 jaar) als dierenartsassistente ben ik dit maar 2x tegengekomen, waarvan 1x mijn Bliss was en 1x een Border. En net kreeg ik het trieste bericht dat er weer een veel te jong Bordertje, een kleindochter van Bluff overleden is aan watervergiftiging. De aanleiding dus om dit weer eens te delen met zoveel mogelijk mensen.
Ons verhaal
Bliss was lekker aan het ballen in het water, het was warm en even lekker het water in met alle goede bedoelingen zoals elke dag in de zomer. Een half uur na het zwemmen begon de ellende, ze begon ineens te braken, puur water. Het braken stopte niet, het bleef doorgaan, wijde pupillen en het water en slijm bleven maar komen. Bliss werd sloom en slap en ze verloor haar evenwicht. Viel om en kon niet meer rechtop staan. Ze bleef braakneigingen houden maar er kwam niks meer uit. Ze viel ondertussen dan elke keer om.
Minuten die uren leken te duren. Ze werd enorm sloom en slap en lastiger aanspreekbaar. Al snel dacht ik te weten wat het was, watervergiftiging….. Ik besloot de spoed te bellen, lang in de wacht maar uiteindelijk contact gekregen en daar dachten ze hetzelfde. Er was pas met 2 uur plaats. Inmiddels was ze gestopt met braken maar was enorm sloom en ziek, maar langzaam verbeterde ze een beetje. We besloten haar rust te geven omdat ze lang-zaam verbeterde. Een klein beetje eten gegeven en dat bleef binnen en na 2.5 uur werd ze rustiger en viel ze in slaap. De dag erna gelijk uitgebreid onderzoek gedaan. Haar longen waren schoon maar uit bloedonderzoek bleek dat haar zoutbalans was verstoord en dat dus inderdaad watervergiftiging de oorzaak was.
Uiteindelijk is ze na terugkerende bloedonderzoeken en infuus, rust en ondersteuning er weer bovenop gekomen gelukkig. Ik verbaas me erover hoe weinig er bekend is over watervergiftiging. Dit betekent dus dat ze teveel water binnen heeft gehad. Dit heeft niet te maken met d vervuild water is. Bij heel veel mensen is dit onbekend, terwijl het sluipmoordenaar is!
Dus bij deze onze waarschuwing, ik ben nog elke dag zo dankbaar dat wij onze Bliss niet verloren zijn. Maar het besef dat ze bijna door haar grote hobby zwemmen er bijna niet meer geweest was blijft ons angstig en alert houden. Mijn kanjers zwemmen in deze tijd van het jaar bijna dagelijks en met veel plezier, maar de angst bij mij blijft er altijd!
Gooi niet eindeloos balletjes of grote waterspeeltjes, zeker onze Terriërs stoppen niet. Ze houden niet op want het zijn Terriërs en stoppen pas vanzelf als het al te laat is! Het is onze taak als eigenaar om hen te beschermen, maar ook met een tuinslang spelen en erin happen kan levensgevaarlijk zijn! Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Waterintoxicatie of watervergiftiging bij honden is gevaarlijk en moeilijk herkenbaar
Waterintoxicatie of watervergiftiging komt dikwijls voor bij honden die zwemmen of lang in het water spelen. Hondeneigenaren denken vaak terecht dat hun hond genoeg kan zwemmen om niet te verdrinken en dat is ook zo. Toch kan het zo zijn dat je hond uit het water komt en een tijdje later verdrinkt. De reden hiervan is dat je hond een waterintoxicatie of watervergiftiging heeft opgelopen.
De grote hoeveelheid water die een hond drinkt kan er namelijk voor zorgen dat het vocht in het lichaam niet meer in balans is. Dat zorgt ervoor dat de hersenen en andere organen niet meer correct te functioneren.
Een gruwelijke dood
De theorie achter deze gruwelijke dood is dat het lichaam de plotseling grote hoeveelheid zouten in het water niet kan verwerken. Kalium zorgt ervoor dat de cellen vocht kunnen opnemen en natrium zorgt tegelijkertijd voor de afvoer van het vocht, deze balans is uiteraard van groot belang. Indien deze twee niet in evenwicht zijn, werken ze niet meer samen zoals het hoort. De nieren houden de hoeveelheid kalium in het lichaam constant.
Bijna 90% van het kalium in het lichaam wordt uitgeplast. De rest verlaat het lichaam via de ontlasting. Als gevolg van te veel waterinname wordt de concentratie aan zouten en andere stoffen in het bloed verminderd. Daardoor stijgt de druk in de lichaamscellen wat leidt tot een verhoogde druk in de schedel. Als gevolg daarvan beginnen de hersenen gek te doen en treden de eerste symptomen op zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en desoriëntatie. Door de grote druk en zwelling in de hersenen leidt dit tot verstoring van de doorbloeding met als epileptische aanvallen, coma en dood tot gevolg. Ook in de rest van het lichaam kunnen diverse orgaanproblemen ontstaan.
Het probleem bij watervergiftiging is dat het moeilijk tijdig te herkennen is. Daardoor is dit stoord en dat dus inderdaad watervergiftiging de oorzaak was echt gevaarlijk voor je hond. Vaak is het al te laat wanneer het baasje van de hond het opmerkt. Vele hondeneigenaren zijn al wel bekend met oververhitting bij honden en dat dat heel gevaarlijk is, maar het gevaar van waterintoxicatie of watervergiftiging wordt vaak onderschat. Dit komt ook omdat veel mensen waarschijnlijk niet weten wat dit
inhoudt. Bovendien kan een langdurige fysieke inspanning er ook toe leiden dat de nieren minder vocht kunnen verwerken.
Voorkomen is nog moeilijker
Wanneer je met je hond gaat zwemmen hou deze dan goed in het oog. Ook honden die graag in het water spelen, of hondensporten doen die te maken hebben met water. Of gewoon bij spelletjes met de tuinslang lopen honden gevaar. Ook spelletjes waarbij de baas keer op keer een balletje in het water gooien en de hond laten apporteren kunnen gevaarlijk worden ondanks dat ze zo onschuldig lijken. Er komt namelijk bij iedere keer dat de hond het balletje gaat halen ook wat water mee naar binnen. Wanneer het warm is zal de hond ook meer gaan drinken om af te koelen waardoor er nog meer water binnenkomt. De risico’s zijn vaak niet bekend wat maakt dat het vaak te laat is voor de eigenaar opmerkt wat er aan de hand is.
Tot slot
LET ook op! met puppy’s en jonge hondjes in
hun zwembadje!