Pica gedrag bij Berners
Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van of te maken gehad met een Berner die allerlei vreemde zaken op at. Ik zie op Faceboek ook regelmatig berichten voorbij komen over Berners die plastic, kledingstukken etc opgegeten hebben. Wat ik ook regelmatig lees is het eten van poep maar daar kom ik graag een andere keer op terug Dit eten van vreemde voorwerpen noemt men het pica-syndroom of picagedrag. De term pica-syndroom of picagedrag is afgeleid van het Latijnse woord pica pica wat ekster betekent..
Mijn eerste Berner Lars dol op sokken. Hij viste ze op een onbewaakt ogenblik uit mijn mans sokkenmand en at ze in zijn geheel op. In die tijd wisten wij niet hoe gevaarlijk het kan zijn als een hond sokken en/of andere voorwerpen op
eet. Lars poepte de sokken altijd weer netjes uit. Echter er zit wel een gevaar in het eten van vreemde voorwerpen. Ze kunnen vast gaan zitten in de darmen, een zgn obstructie, waardoor het voedsel niet meer via de maag,
en darmen uitgepoept kan worden. De hond krijgt dan buikpijn en zal gaan braken. Ook is er kans op verstikking doordat het object de luchtpijp dicht-drukt of blokkeert.
Beer onze, 4de Berner, at van alles. Sokken, theedoeken, slopen noem maar op! Op een keer had hij ongezien een streng uit een flossflosstouw getrokken en opgegeten. Op een gegeven moment hield hij niks meer binnen, nog geen slokje water. De dierenarts zei eerst dat het een hondengriep was. Maar aan- gezien wij ook Jasper hadden en die vrolijk en gezond rond liep leek mij dat sterk. Na aandringen werd Beer goed onderzocht. En ja wel, er bleek een stuk flosstouw in zijn darmen vast te zitten.Wat volgde wat een risicovolle en dure operatie
Beer heeft het gelukkig gered maar er zijn ook honden die het niet overleven. Ondanks dat we zo goed mogelijk oplette zag Beer af en toe nog kans iets op te eten wat hij beter niet op kon eten. Het is altijd belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts en advies te vragen. Afhankelijk van het materiaal van dat wat de hond heeft opgegeten en het formaat zal de dierenarts adviseren om in de gaten te houden of de hond klachten begint te krijgen, blijft poepen en of het object er met de poep er vanzelf weer uitkomt. Of om naar de praktijk te komen voor een spuitje waar de hond van gaat braken. Op die manier kun je voorkomen dat iets in de darmen vast gaat zitten Maar je vraagt je wel af waarom doen honden/Berners dit ??
De oorzaken van pica bij honden kunnen worden opgesplitst in psycholo-gische problemen en medische problemen. In de meeste gevallen van pica is de oorzaak psychologisch. Er zal gekeken moeten worden of er met bijvoor-beeld hulp van een gedragstherapeut een gedragsverandering kan worden bereikt. Maar er zijn ook medische aandoeningen die een medische behande-ling nodig hebben.
Hier zijn verschillende psychische redenen waarom honden aan pica kunnen lijden:
- Angst, vooral verlatingsangst
- Spanning
- Aandacht zoeken
- Gebrek aan mentale of fysieke stimulatie
- Depressie
- Gebrek aan socialisatie
- Frustratie
Hier zijn verschillende medische, niet psychologische redenen waarom honden non-foodproducten zouden kunnen eten:
- Tandjes krijgen (bij puppy’s)
- Inflammatoire darmziekte
- Suikerziekte
- Parasitaire infectie
- Bloedarmoede
- Maagtumor
- Neurologische aandoeningen
- Vitamine tekort
- Ondervoeding of slechte opname van voedingsstoffen
- Onevenwichtige voeding
- Hyperthyreoïdie (= schildklier problemen)
- Blootstelling aan corticosteroïden of medicijnen tegen epilepsie
Vanwege de verschillende oorzaken die zich achter dit syndroom schuil kunnen gaan, als uw hond een volwassene is en dit gedrag heeft, is het altijd raadzaam om professioneel advies te vragen van dierenarts en/of gedrags-therapeut. Aangezien er ook een behoorlijke lijst met medische oorzaken is voor dit gedrag, is een bezoek aan de dierenarts dus altijd aan te raden. Wellicht is het met medicijnen of andere voeding (grotendeels) op te lossen!!
Bij Beer was het duidelijk dat stress/spanning de boosdoener was. Het ging soms maanden soms zelfs wel een jaar goed en dan opeens….
Ik kon het achteraf altijd wel verklaren. Op Nieuwjaars ochtend at hij 2 roze fluffy bedsokken op; hij was als de dood van vuurwerk. Ik had een trombose-been en dat was de eerste dagen heel spannend. Toen at hij in 2 dagen tijd een 1/2 theedoek en een stuk van een sloop op. Met de kennis die ik nu inmiddels over het pica-syndroom/picagedrag heb zou ik zeker een gedragstherapeut ingeschakeld hebben om te kijken of we iets aan zijn angst hadden kunnen doen.
Ik hoop dat ik met dit artikel ook jullie kennis over pica-syndroom heb kunnen vergroten en dat mocht je mooie berner beer dit gedrag vertonen je weet dat er wellicht iets aan te doen is.
Ellen Deekens
Leave A Comment